Zorgverzekering vergelijken in Nederland!

Zorgverzekering vergelijken in Nederland!

Het einde van het jaar nadert alweer snel, en dat brengt een heleboel dingen met zich mee. Oudejaarsfeestjes, het inkopen van vuurwerk, de kerstvakantie… Maar ook de veranderingen die met Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. En dat betekent: veranderingen in de zorgverzekering. Voor iedere Nederlander is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en daarom zijn de veranderingen in deze verzekering voor iedereen relevant. Maar wat gaat er precies veranderen? En wat kun je daaraan doen? Voordat het nieuwe jaar begint, is het verstandig om zorgverzekeringen te gaan vergelijken. Stel immers dat jouw verzekering volgend jaar nadelig verandert; dan kun je beter een andere verzekering afsluiten, die voor jou wél gunstig blijft.

Overstappen van zorgverzekering

Het overstappen van zorgverzekering kun je niet zomaar doen. Dit is iets wat je van tevoren moet aangeven. De tijd van het jaar waarin je kunt overstappen van zorgverzekering is zeer nabij: van half november tot eind december 2017 moet je overstappen, als je je nieuwe zorgverzekering nog vóór 2018 wilt afsluiten. Zorgverzekeringen gelden immers voor het hele jaar. Als je tussen half november en eind december 2017 overstapt van zorgverzekering, dan wordt je oude zorgverzekeraar voor je opgezegd vóór 1 januari 2018. Als je te laat bent met overstappen, dan kan dat nog tot eind februari. Je moet dan wel goed opletten: er wordt dan namelijk van je verwacht dat je je oude zorgverzekering zelf opzegt.

Vergelijken

Vanaf half november 2017 kun je dus je eigen zorgverzekering vergelijken met andere. Het maken van zo’n vergelijking is altijd zeer verstandig, omdat in 2018 allerlei dingen kunnen veranderen in je zorgverzekering. De inhoud van het basispakket van de zorgverzekeringen is altijd hetzelfde. Het basispakket is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. De prijzen kunnen echter zeer verschillen. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om een goede vergelijking te maken van verschillende zorgverzekeraars. Wil je de goedkoopste zorgverzekering? Of wil je er juist één afsluiten met een dekking die beter bij jou past? Als jij bijvoorbeeld elke week naar de fysiotherapeut moet, dan is het verstandig om een zorgverzekering af te sluiten die dit vergoedt. Anders moet je immers elke dure sessie zelf betalen.

Eigen risico

Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dat wil echter niet zeggen dat als je zo’n verzekering hebt, je geen kosten meer hoeft te maken voor de zorg. Het is namelijk altijd zo dat je de eerste 385 euro die je in een jaar uitgeeft aan de zorg zelf moet betalen. Dit heet je eigen risico. Pas als je de eerste 385 euro hebt uitgegeven, worden je zorgkosten vergoed. En dit is alleen als je een zeer dekkende verzekering afsluit. Als je niet bang bent om zoveel geld uit te geven aan de zorg, dan kun je een goedkoop pakket afsluiten. Je loopt dan wel het risico dat je de eerste 700 of 800 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Voordat je dus besluit welke zorgverzekering je wilt, moet je goed kijken naar het eigen risico. Hoeveel risico ben jij bereid te lopen? Kies een zorgverzekering die daar bij past.

Veranderingen in 2018

Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat het eigen risico in 2018 zal stijgen met 15 euro. De partijen hebben echter verzocht dat deze verandering teruggedraaid zou worden. En dat is gebeurd. Het eigen risico blijft in 2018 dus 385 euro. Het DSW heeft zelfs besloten om een eigen risico van tien euro lager te hanteren. Dit lagere eigen risico geldt echter alleen bij de zorgverleners die met het DSW samenwerken. Voordat je een nieuwe zorgverzekeraar kiest, of besluit dat je bij je oude verzekering wilt blijven, is het dus verstandig om te kijken hoe deze verzekeringen in het nieuwe jaar zullen veranderen.