Tips bij het afsluiten van een autoverzekering, waar moet je op letten?

De autoverzekering kent over het algemeen drie vormen. Dit zijn de WA, WA Beperkt en Allriskverzekering. Bij de WA-verzekering bent u alleen gedekt bij schade die u toebrengt aan andere voertuigen. Schade aan uw eigen voertuig wordt dus niet gedekt.

De WA Beperkt verzekering is in principe hetzelfde als de WA-verzekering. Echter bent u wel verzekerd voor uw eigen voertuig in geval van onder andere diefstal en schade door natuurrampen. Kijk voor de exacte voorwaarden op de website en in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Met de ALL Riskverzekering bent u gedekt in geval van schade aan uw eigen voertuig en de voertuigen van derden. Het maakt niet uit of de schade door u of de tegenpartij veroorzaakt wordt, u krijgt een vergoeding in beide gevallen. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor nieuwere auto’s.

Aanvullende modules

Er zijn naast de standaard verzekeringen nog vele aanvullende modules af te sluiten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ongevallen inzittenden verzekering, schadeverzekering bestuurder, no-claim beschermer en pechhulp buitenland.

Ongevallen inzittenden verzekering

Met deze aanvullende verzekering zijn de bestuurder en de inzittenden verzekerd bij een ongeval. Het maakt niet uit wie het ongeval veroorzaakt. Bij invalide of overlijden zal er een bedrag uitgekeerd worden.

Schadeverzekering bestuurder

In geval van schade kan het voorkomen dat u niet meer uw beroep kunt uitoefenen. De verzekeraar zal in dit geval de geleden schade vergoeden, dit zijn dus de onkosten die u in dit geval maakt bij het niet kunnen werken.

No-claim beschermer

Deze aanvullende verzekering is een garantie in geval van schade. Bij de meeste verzekeraars daalt u op de bonus/malus ladder, waardoor uw premiekorting lager wordt. Uw maandelijkse kosten zullen hierdoor natuurlijk stijgen. Echter, als u een no-claim beschermer heeft zult u in geval van schade niet dalen op de ladder. Het fungeert in principe als een garantie.

Pechhulp buitenland

De naam zegt het eigenlijk al, deze module zorgt ervoor dat u pechhulp krijgt in het buitenland. De schade wordt direct gerepareerd. Als de monteur de schade niet ter plekke kan repareren, krijgt u bij de meeste verzekeraars vervangend vervoer.

Rechtsbijstand

Rechtsbijstand is er in verschillende vormen. Met rechtsbijstand krijgt u hulp bij het verhalen van de schade, echter verschilt de mate waarin u hulp krijgt aan de vorm die u afsluit.

Goedkope Autoverzekeringen

Goedkope autoverzekeringen kun je vinden op bijvoorbeeld Overstappen.nl autoverzekering hier kan je vooral de premies goed met elkaar te vergelijken. De premie is namelijk de bepalende factor in de kosten voor een autoverzekering. De premie die je moet betalen maakt of breekt goedkope autoverzekeringen. De premie is in grote lijnen afhankelijk van het bouwjaar van de auto en het type auto. Maar premies kunnen ook erg verschillen tussen verzekeraars. Er is dus even wat onderzoek nodig voor het vinden van goedkope autoverzekeringen.

Goedkopere autoverzekeringen

Vaak hebben mensen een te dure autoverzekering, omdat ze een niet passende verzekering voor hun type auto hebben afgesloten. Zo past een allriskverzekering helemaal niet bij een oude auto, waarbij het niet meer lonend is kleine schade aan de auto te laten repareren. Voor dit soort kosten hoef je met een oude auto helemaal niet verzekerd te zijn. Een goedkopere autoverzekering zoals een standaard, kale, WA-autoverzekering is in dit geval veel geschikter.

Een goedkopere WA-autoverzekering wordt aangeraden voor auto’s van acht jaar en ouder. Voor auto’s van tussen de drie en de acht jaar oud wordt meestal een cascoverzekering aangeraden en voor nieuwere auto’s is een allrisk autoverzekering passend.

Niet alleen de leeftijd speelt een rol bij de keuze voor een soort autoverzekering, maar ook de prijs van de auto is van belang. Een dure auto verzeker je als vanzelfsprekend beter dan een goedkoop boodschappenwagentje, omdat de schade aan zo’n auto meestal ook duurder is.

Tips goedkoopste autoverzekering

Naast het kiezen voor een passende verzekering zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten om tot een goedkope autoverzekering te komen. De volgende tips zullen ervoor zorgen dat je de goedkoopste autoverzekering vindt of krijgt:

Zeg op tijd je oude autoverzekering op, want anders moet je voor twee verzekeringen premie betalen

Ga geregeld voor jezelf na of je tevreden bent over je autoverzekering en de kosten voor de verzekering

Ga na of het declareren van je schade voordeliger is dan zelf de kosten betalen

Staar jezelf niet blind op het vinden van de goedkoopste autoverzekering. Natuurlijk is het van belang dat je een goede vergelijking maakt van de premies, maar de kosten moeten niet allesbepalend zijn. Het belangrijkste is natuurlijk dat je met een gerust gevoel de weg op gaat en dat je geen risico vormt voor derden. Dit is vele malen belangrijker dan het hebben van goedkope autoverzekeringen.